29 maart 2009

De valkuilen van een Total Body Scan

We zijn steeds meer met onze gezondheid bezig. Als huisarts krijg ik regelmatig de vraag of het zin heeft om je te laten screenen door middel van een "total body scan". Deze maand stond in de patiëntenkrant van het Erasmus MC, de "Monitor", een artikel met een duidelijk antwoord op deze vraag, waar ik overigens volledig achter sta.
Artikel Monitor Total Body Scan

HPV-vaccinatie

Vanaf dit jaar (2009) worden meisjes ingeënt tegen het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt; het Humane Papilloma Virus (HPV). De inenting is onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma en bestaat uit 3 prikken. Het is voor alle meisjes die geboren zijn in 1997 of daarna. Voor de meisjes geboren in 1993 t/m 1996 is er een inhaalactie. Ben je voor 1997 geboren, dan kun je de vaccinatie wel krijgen, maar moet je hem waarschijnlijk zelf betalen. Het is alleen zinvol als je nog niet seksueel actief bent. Heb je vragen hierover, dan kun je natuurlijk altijd terecht bij je huisarts.

Onlangs is de HPV-vaccinatie veel in het nieuws geweest. De wildste verhalen doen de ronde. Wil je echt weten hoe het zit met alle fabels en feiten, lees dan deze site:
http://www.prikenbescherm.eu.
Naast alle fabels en feiten over de vaccinatie, kun je hier ook uitgebreide informatie vinden over hoe het zit met HPV en baarmoederhalskanker.